Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε, η ΕΕ διατηρεί για ένα ακόμη έτος τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο, με εξαγωγές που ανήλθαν σε 138 δισ.ευρώ το 2018.

Τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσώπευαν σημαντικό ποσοστό της τάξης του 7 % της αξίας του συνόλου των εξαχθέντων προϊόντων της ΕΕ το 2018, και κατατάσσονταν τέταρτα μετά τα μηχανήματα, τα άλλα μεταποιημένα προϊόντα και τα χημικά προϊόντα. Η γεωργία και οι κλάδοι και υπηρεσίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα από κοινού εξασφαλίζουν σχεδόν 44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Η αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων αντιπροσωπεύει το 7,5 % της απασχόλησης και το 3,7 % της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά: «Η ολοένα και περισσότερο προσανατολισμένη στην αγορά Κοινή Γεωργική Πολιτική έχει συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία της ΕΕ στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Η φήμη της ΕΕ ως παραγωγού ασφαλών, βιώσιμων και ποιοτικών προϊόντων αποτελεί συνταγή επιτυχίας για την παγκόσμια αγορά. Η Επιτροπή είναι παρούσα για να βοηθήσει τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν πλήρως ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκείς εγγυήσεις για τους πλέον ευαίσθητους κλάδους μας.»

περισσότερα : https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5527_el.pdf