slogan

Νέα - Δελτία Τύπου

Ένας χρόνος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση από την Ελλάδα του προγράμματος στήριξης

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τότε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Το τριετές πρόγραμμα αποτέλεσε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την αδυναμία πρόσβασης της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συνολικά, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρείχαν δάνεια ύψους 61,9 δισ ευρώ έναντι της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές.

Το ενημερωτικό δελτίο με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας είναι διαθέσιμο εδώ.

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/greece_factsheet_august_2019_v5_0.pdf

Από κοινού, οι μεταρρυθμίσεις αυτές έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημόσια οικονομικά. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται αποφέρουν απτά οφέλη. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 17,6 % τον Απρίλιο του 2019. Παρόλο που αυτό εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό, είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης αυτός έπεσε κάτω από το 18 % από τον Ιούλιο του 2011 έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9 % που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παραμένει επιτακτικής σημασίας να συνεχίσουν οι ελληνικές αρχές να εστιάζουν στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από τα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτές τις προσπάθειες. Η χώρα έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν, παρακολουθείται στο πλαίσιο του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας.

περισσότερα : για το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας μπορείτε να βρείτε εδώ.

https://europa.eu/rapid/press-release_MEX-19-5389_en.pdf

Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας 2019

Πρόκειται για ένα βασικό έτος για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δεδομένου ότι το 2019 σηματοδοτεί την 70ή επέτειο των Συμβάσεων της Γενεύης. Καθώς ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθεί να αυξάνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτίει φόρο τιμής στην προσήλωση εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο απόλυτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη αποτελούν καίριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Βοήθειας 2019, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

περισσότερα : https://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-19-5211_el.pdf

Οι πόροι του rescEU κινητοποιήθηκαν για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα με σκοπό την καταπολέμηση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών

Κατόπιν αιτήματος για παροχή βοήθειας από την Ελλάδα στις 13 Αυγούστου 2019, κινητοποιήθηκαν πόροι του rescEU για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαστίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ως άμεση αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συμβάλει στην κινητοποίηση 3 αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης από την εφεδρεία του rescEU από την Ιταλία και την Ισπανία, με σκοπό να αποσταλούν ταχέως στις πληγείσες περιοχές.

rescEUείναι ο ενισχυμένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Το «αποθεματικό rescEU» περιλαμβάνει αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης. Μέσω του rescEU, η ΕΕ ενισχύει τη συλλογική της ικανότητα να αντιμετωπίζει καταστροφές που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη των πόρων rescEU.

περισσότερα : https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5289_el.pdf

Κοινή Δήλωση των επιτρόπων κ. Μίμιτσα, κ. Τίσεν, κ. Νάβρατσιτς και κ. Γκαμπριέλ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας 2019

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει στους εορτασμούς της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, το θέμα της οποίας είναι «Transforming Education» (Αναδιαμορφώνοντας την εκπαίδευση), προβάλλοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να καταστεί η εκπαίδευση πιο συμπεριληπτική και προσβάσιμη από όλους τους νέους και τις νέες. Ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Νέβεν Μίμιτσα, η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού κ. Μαριάν Τίσεν , ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, και η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσαν τα εξής:

«Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να εξεταστεί το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, δεν πηγαίνουν στο σχολείο και πλήττονται από τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την κακή υγειονομική περίθαλψη, την ανισότητα των φύλων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

περισσότερα : https://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-19-5011_el.pdf