Νέα - Δελτία Τύπου

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετέχει στη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας (URC2022), την οποία συνδιοργανώνουν η Ελβετία και η Ουκρανία στο Λουγκάνο. Η διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν οι φίλοι και υποστηρικτές της Ουκρανίας, είναι αφιερωμένη στην ανασυγκρότηση και στις επενδύσεις στην Ουκρανία. Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει ομιλία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, στην οποία θα μιλήσουν επίσης ο Πρόεδρος της Ελβετίας κ. Ινιάτσιο Κασίς, ο  Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας κ. κ. Ντένις Σμίχαλ και ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας κ. Πετρ Φιάλα.

 Με την ευκαιρία αυτή, η Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσης διμερείς συναντήσεις με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας κ. Ινγκρίντα Σιμονίτε και με την κ. Οντίλ Ρενό-Μπασό, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η ομιλία της Προέδρου θα μεταδοθεί στην πλατφόρμα EbS και  αργότερα θα είναι διαθέσιμη εδώ : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/speech_22_4302/SPEECH_22_4302_EN.pdf

Τα κράτη μέλη υποστήριξαν την κατάρτιση καταλόγου με τον οποίο θα καθορίζονται οι αντιμικροβιακές ουσίες που προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων σε ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω αντιμικροβιακές ουσίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν σε ζώα. Η πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων που περιέχουν αυτές τις αντιμικροβιακές ουσίες θα απαγορεύεται. Μέσω αυτού του μέτρου, η ΕΕ διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών ουσιών που είναι υψίστης σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Η σημερινή έγκριση από τα κράτη μέλη αποτελεί πραγματικό ορόσημο στον αγώνα της ΕΕ κατά της μικροβιακής αντοχής.

Περισσότερα: Μία υγεία: Η Επιτροπή χαιρετίζει τη...

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ενός πανευρωπαϊκού ελέγχου των ιστοτόπων μεσιτείας για ενοικίαση αυτοκινήτου. Υπό τον συντονισμό της Επιτροπής, οι αρχές δέκα κρατών μελών και της Νορβηγίας ήλεγξαν 78 ιστοτόπους μεσιτείας για ενοικίαση αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων των ιστοτόπων αεροπορικών εταιρειών, για  να ελέγξουν κατά πόσον οι μεγαλύτεροι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Συνολικά μόνο το 45 % των ιστοτόπων συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ.

Περισσότερα: Προστασία των καταναλωτών: Το 55 % των...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση και δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής στοιχείων σχετικά με τη νέα παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την υγεία, που θα διαρκέσουν 12 εβδομάδες. Η συγκέντρωση στοιχείων και απόψεων από τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ουσιαστικής σημασίας για την προετοιμασία μιας καλά τεκμηριωμένης στρατηγικής εξωτερικής δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που έχουν προκύψει μετά την ανακοίνωση του 2010 για τον ρόλο της ΕΕ στην παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα: Παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την...