slogan

Νέα - Δελτία Τύπου

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, πιο πρόσφατα δε τον Ιούνιο 2019.

Το διμερές «Μνημόνιο Συνεννόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, της 27ης Νοεμβρίου 2019, για τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενό του. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καθυστέρηση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

περισσότερα : https://eeas.europa.eu/printpdf/71513_en

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ: Οργάνωση και μέθοδοι εργασίας της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν — για μια πιο φιλόδοξη Ένωση

Κατά την πρώτη συνεδρίασή της, η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν παρουσίασε αποφάσεις σχετικά με την οργάνωση και τις μεθόδους εργασίας της.

Θα συμβάλουν στην υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας της Προέδρου για την επόμενη πενταετία, με βασικές αρχές τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. «Σήμερα παρουσίασα στην ομάδα μου τα βασικά έγγραφα που θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η Επιτροπή», δήλωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν«Είμαστε η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: αναλαμβάνουμε δράση για τον ευρωπαϊκό λαό και θα θέλαμε ο ευρωπαϊκός λαός να γνωρίζει τι κάνουμε προς το συμφέρον του.» 

Η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν θα είναι σαφώς γεωπολιτική, διαγράφοντας τη διάκριση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων, ενώ για πρώτη φορά μια ειδική ομάδα εργασίας προετοιμάζει και συντονίζει τις εργασίες του Σώματος των Επιτρόπων όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις. Η πρόεδρος επανέλαβε επίσης τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την ισότητα των φύλων.

Εδώ θα βρείτε τις παρατηρήσεις της Προέδρου μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων, την οποία μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω EbS.

Δελτίο Τύπου για τις μεθόδους εργασίας που παρουσιάστηκαν σήμερα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Επίσης, εδώ θα βρείτε τις διάφορες αποφάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα σχετικά με την οργάνωση και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της Επιτροπής, με τη σύνθεση των ιδιαίτερων γραφείων, καθώς και με το I.D.E.A., τη νέα εσωτερική ομάδα προβληματισμού της Επιτροπής.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_19_6677/MEX_19_6677_EN.pdf

Η ενισχυμένη εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής τίθεται πλέον σε ισχύ

Τίθεται σε ισχύ η ενισχυμένη εντολή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία της παρέχει την επιχειρησιακή ικανότητα και τις εξουσίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική στήριξη των επί τόπου 115 000 υπαλλήλων των κρατών μελών.

Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διαθέτει το δικό του μόνιμο σώμα συνοριοφυλάκων, το οποίο θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί όταν και όπου χρειάζεται. Το μόνιμο σώμα αναμένεται να έχει στελεχωθεί πλήρως με 10 000 συνοριοφύλακες έως το 2024.

Βάσει του νέου κανονισμού που τίθεται σε ισχύ σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έχει ισχυρότερη εντολή όσον αφορά τις επιστροφές και θα είναι σε θέση να συνεργάζεται στενότερα με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που βρίσκονται εκτός της άμεσης γειτονίας της ΕΕ, με την επιφύλαξη της σύναψης συμφωνίας με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται πλέον στο να διασφαλίσουν την ταχεία ανάπτυξη του μόνιμου σώματος και στο να βοηθήσουν τον Οργανισμό να αναλάβει γρήγορα τα νέα του καθήκοντα, ώστε να μπορεί να συνδράμει επί τόπου τα κράτη μέλη, σταθερά, αξιόπιστα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Τα ευρωπαϊκά σύνορα αποτελούν θέμα κοινού ενδιαφέροντος και χαίρομαι που είμαστε έτοιμοι να τα διαχειριστούμε με πιο ευρωπαϊκό τρόπο».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ίλβα Τζοχάνσον δήλωσε: «Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη του μόνιμου σώματος βρίσκονται σε εξέλιξη, με σαφή χάρτη πορείας που έχει ήδη καταρτιστεί και εγκριθεί, ενώ ο Οργανισμός διεξάγει επί του παρόντος εκστρατεία προσλήψεων για συνοριοφύλακες. Κατά την εφαρμογή του ενισχυμένου Οργανισμού, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα αποτελεί προτεραιότητα.»

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_19_6677/MEX_19_6677_EN.pdf

O ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός τηλεφώνου για τους πολίτες απάντησε στην 100.000ή μέχρι στιγμής κλήση για φέτος

Την 100 000ή ερώτηση έθεσε η κυρία Isabel Zunino από τη Βαρκελώνη, η οποία επισκέφθηκε το Κέντρο Επικοινωνίας Europe Direct σήμερα και συνάντησε τη Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Επιτροπής, κ. Pia Ahrenkilde Hansen. Η κ. Zunino εργάζεται σε εταιρεία παράδοσης τροφίμων και ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τα πλαστικά είδη μίας χρήσης.

Το Κέντρο Επικοινωνίας Europe Direct αποτελεί σημαντικό δίαυλο μέσω του οποίου η Επιτροπή ακούει και συνεργάζεται με τους πολίτες. Το Κέντρο Επικοινωνίας που ιδρύθηκε το 2000 και βρίσκεται στις Βρυξέλλες, απαντά στις ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά. Ο ετήσιος αριθμός ερωτήσεων θα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% μεταξύ 2018 και 2019 ενώ αναμένεται να υπερβεί τις 120 000 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο αναμενόμενος αριθμός ερωτήσεων αναφορικά με το Brexit το 2019 (περίπου 5 000) θα είναι σχεδόν τετραπλάσιος απ’ ότι το 2018.

Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_19_6656/MEX_19_6656_EN.pdf