slogan

Νέα - Δελτία Τύπου

Περισσότερα εφόδια για το σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσει την απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να συμβάλει στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων

Το σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ θα αποκτήσει περισσότερα εφόδια ώστε να αντιμετωπίσει την απάτη στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, χάρη σε νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν σήμερα από τα κράτη μέλη. Χάρη στη σημερινή συμφωνία, χρήσιμα δεδομένα για τις διαδικτυακές αγορές θα καταστούν για πρώτη φορά διαθέσιμα στις αρχές καταπολέμησης της απάτης, ώστε να βοηθηθούν στον αγώνα τους κατά της απάτης σε θέματα ΦΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα, η οποία υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως στην ΕΕ.

Μερικές ακόμη αποφάσεις που έλαβαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ θα συμβάλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις ΜΜΕ και στην απλούστευση των κανόνων για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών της ΕΕ.

«Με μια πληθώρα προτάσεων που υπέβαλε την τελευταία πενταετία, η παρούσα Επιτροπή έχει σημειώσει με διακριτικό τρόπο εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά την απλούστευση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ, μειώνοντας τα περιθώρια απάτης και διευκολύνοντας τη ζωή των νομοταγών επιχειρήσεων. Υπάρχει σαφής σύμπνοια με τα κράτη μέλη ως προς αυτούς τους στόχους και ευελπιστώ ότι αυτή η δυναμική θα υλοποιηθεί με μια ευρεία μεταρρύθμιση ολόκληρης της νομοθεσίας που διέπει το σύστημα», δήλωσε ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων.

περισσότερα : https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-6232_el.pdf

Εμπόριο: Η συμφωνία ΕΕ-Σινγκαπούρης τίθεται σε ισχύ στις 21 Νοεμβρίου 2019

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Σινγκαπούρης. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 21η Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Πρόκειται για την πρώτη διμερή εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο για μια στενότερη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και μιας από τις πιο δυναμικές περιοχές του κόσμου. Επισφραγίζει τις προσπάθειες της παρούσας Επιτροπής να δημιουργήσει ένα δίκτυο εταίρων προσηλωμένων στο ανοικτό, δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2014 μέχρι σήμερα, το εμπόριο έχει δημιουργήσει 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ, και πλέον συμβάλλει στην απασχόληση 36 εκατομμυρίων ατόμων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει το 35 % του ΑΕΠ της ΕΕ, δείχνει πόσο σημαντικό είναι το εμπόριο για την ευημερία της Ευρώπης.»

περισσότερα : https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-6222_el.pdf

Δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την 30ή επέτειο της ειρηνικής επανάστασης της 9ης Νοεμβρίου 1989

Όταν οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το φθινόπωρο του 1989, διακινδύνευσαν τη δική τους ελευθερία για να επιτύχουν ελευθερία για όλους. Το θάρρος τους γκρέμισε τείχη, η ομόνοιά τους ενέπνευσε την Ευρώπη και τον κόσμο και η ειρηνική τους επανάσταση έγραψε ιστορία. Γιάτρεψαν αυτήν την προηγουμένως διαιρεμένη από τον πόλεμο ήπειρο και συμφιλίωσαν την ιστορία της με τη γεωγραφία της.

Οι άνθρωποι έγραψαν ιστορία αντί να υπομείνουν την ιστορία.

Έτσι, μια ολόκληρη γενιά νέων Ευρωπαίων δεν γνωρίζει σήμερα παρά μια ζωή με ειρήνη και ελευθερία—μια Ευρώπη στην οποία μπορούμε να ταξιδεύουμε, να ζούμε και να αγαπάμε πέρα από σύνορα.

Και εγώ προσωπικά θα διατηρήσω την 9η Νοεμβρίου για πάντα ζωντανή στη μνήμη μου. Στις 9 Νοεμβρίου 1989, μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τρεις εβδομάδες σε κώμα, ξύπνησα και είδα τις εικόνες της πτώσης του Τείχους στην τηλεόραση. Ήταν ένα ανείπωτο συναίσθημα, ένα ορόσημο της παγκόσμιας πολιτικής και η αρχή μιας νέας σελίδας στη ζωή της ευρωπαϊκής μας ηπείρου και στη δική μου προσωπικά.

Η 9η Νοεμβρίου 1989 παραμένει μια ένδοξη ευρωπαϊκή στιγμή. Και είναι συνάμα καθήκον μας σήμερα να εγγυηθούμε, με την ίδια αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι άνθρωποι τότε, μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία στην Ευρώπη.

https://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-19-6242_el.pdf

DiscoverEU: 20.000 ταξιδιωτικές κάρτες προσφέρονται σε νέους και νέες ηλικίας 18 ετών για να ανακαλύψουν την Ευρώπη το ερχόμενο καλοκαίρι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά σήμερα έναν νέο γύρο αιτήσεων για ταξιδιωτικές κάρτες στο πλαίσιο του προγράμματος DiscoverEU, οι οποίες επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη και να μαθαίνουν για την πολιτιστική της κληρονομιά, αναπτύσσοντας παράλληλα τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Όλοι οι νέοι και νέες ηλικίας 18 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ευρώπη μεταξύ 1ης Απριλίου και 31ης Οκτωβρίου 2020, εφόσον υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2019 στις 12.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Μέχρι σήμερα η Επιτροπή έχει χορηγήσει 50.000 ταξιδιωτικές κάρτες στο πλαίσιο τριών γύρων υποβολής αιτήσεων στους οποίους συμμετείχαν 275.000 νέοι και νέες. Ο νέος γύρος θα επιτρέψει σε ακόμη 20.000 νέους να συμμετάσχουν στο DiscoverEU.

περισσότερα : https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-6219_el.pdf