slogan

Νέα - Δελτία Τύπου

Η ΕΕ προσφέρει άμεση στήριξη στους εταίρους της στα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντιμετώπισης της έξαρσης του κοροναϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την άμεση στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων με ως και 38 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, καθώς και την ανακατανομή 374 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας για τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της περιοχής.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας, αλλά ακόμη και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς θα είμαστε στο πλευρό των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίοι ανήκουν στην ΕΕ. Θα βοηθήσουμε του εταίρους μας να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των συστημάτων υγείας τους και να προωθήσουν πιο μακροπρόθεσμα μέτρα για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κοροναϊού και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής.»

Έτσι, η ΕΕ θα βοηθήσει την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα και μέσα ατομικής προστασίας, όπως αναπνευστήρες, αναλώσιμα εργαστηρίων, μάσκες, γυαλιά, ποδιές και στολές ασφάλειας, και θα στηρίξει την ανάκαμψή τους.

Το σχετικό δελτίο Τύπου και το ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_20_560/MEX_20_560_EN.pdf

Κοροναϊός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τους ανατολικούς εταίρους της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ανακατανέμοντας 140 εκατ. ευρώ για άμεσες ανάγκες στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία, στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντιμετώπισης της έξαρσης του κοροναϊού.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα ανακατευθύνει τη χρήση υφιστάμενων οικονομικών μέσων αξίας έως 700 εκατ. ευρώ, για να μετριάσει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού.

Ο αρμόδιος για τη γειτονία και τη διεύρυνση Επίτροπος κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, δήλωσε: «Διανύουμε πολύ δύσκολες στιγμές όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και για τις χώρες εταίρους μας. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού στην ανθρώπινη ζωή και στα μέσα βιοπορισμού. Ανταποκρινόμαστε στις άμεσες ανάγκες των συστημάτων υγείας, αλλά και στις μακροπρόθεσμες ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών των έξι χωρών».

Τα εν λόγω κονδύλια θα στηρίξουν την προμήθεια ιατρικών συσκευών και μέσων ατομικής προστασίας, όπως αναπνευστήρες, αναλώσιμα εργαστηρίου, μάσκες, γυαλιά, ποδιές και στολές ασφάλειας. Θα συμβάλουν επίσης στην εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων και θα ενισχύσουν τις πιστωτικές γραμμές και τη ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_20_560/MEX_20_560_EN.pdf

Κοροναϊός: Η Επιτροπή συζητά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες σχετικά με την παραπληροφόρηση και εγκαινιάζει ειδική ιστοσελίδα για την κατάρριψη μυθευμάτων και τον έλεγχο γεγονότων σχετικά με την πανδημία

Σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψής της με τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις αρχές Μαρτίου, την Παρασκευή η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla και την επαγγελματική ένωση EdiMA, για να ενημερωθεί σχετικά με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού.

Όλες οι πλατφόρμες, οι οποίες έχουν συνυπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση, ενημέρωσαν ότι τα μέτρα που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στην αύξηση της πρόσβασης σε αξιόπιστες πηγές (όπως ο ΠΟΥ και οι εθνικές υγειονομικές αρχές) και στον υποβιβασμό και την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου. Οι πλατφόρμες επιβεβαίωσαν ότι παρατηρείται σταθερή ροή ψευδών και επιβλαβών πληροφοριών που σχετίζονται κυρίως με την υγεία, τις οποίες αφαιρούν μαζικά. Ομοίως, έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αφαίρεση διαφημίσεων που σχετίζονται με εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκες. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των νέων πολιτικών εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά.

Περισσότερα: Κοροναϊός: Η Επιτροπή συζητά με τις...

Κρίση του κοροναϊoύ: πόροι ηλεκτρονικής μάθησης

Η Επιτροπή δημιούργησε μια νέα ιστοσελίδα που αναδεικνύει το ευρύ φάσμα πόρων ηλεκτρονικής μάθησης που είναι διαθέσιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνέχειας των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα σχολεία και οι πανεπιστημιουπόλεις έχουν κλείσει, η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί μια εντατική εμπειρία σε πραγματικό χρόνο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Mariya Gabriel δήλωσε τα εξής: «Ενώ η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί διαταραχή στις δυνατότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και κινητικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εμποδίσει τη μάθηση. Για τον λόγο αυτό, έχουμε συγκεντρώσει ευρύ φάσμα πόρων για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης».

Η επικείμενη αναθεώρηση του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση στα μέσα του 2020 θα στηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μάθησης σε διάφορα επίπεδα της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_20_560/MEX_20_560_EN.pdf