Νέα - Δελτία Τύπου

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν οι νικητές του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, στο οποίο βραβεύτηκε μια ταινία που γυρίστηκε με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Η ταινία «Noche de Fuego» (Νύχτα φωτιάς) της Τατιάνα Ουέσο έλαβε το βραβείο HORIZONTES (Ορίζοντες). Συνολικά, τέσσερις ταινίες που έλαβαν στήριξη από την ΕΕ διαγωνίζονταν στο πλαίσιο του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ. Η ΕΕ στήριξε μέσω του σκέλους MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» αυτές τις εξαιρετικά διεθνείς ταινίες, στων οποίων την ανάπτυξη, τη διεθνή συμπαραγωγή και τη διανομή συμμετέχουν πολλές χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Αυτές και πολλές άλλες παραγωγές περιλαμβάνονται στην εκστρατεία για τα 30 χρόνια MEDIA, η οποία τιμά τη συνεχή στήριξη που προσφέρει εδώ και δεκαετίες η ΕΕ στην οπτικοακουστική βιομηχανία, προβάλλοντας τα επιτεύγματά της μπροστά και πίσω από τις κάμερες και αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίκτυπο της στήριξης της ΕΕ στον κλάδο.

Περισσότερα: Tαινία που γυρίστηκε με χρηματοδότηση...

Η Επιτροπή εγκαινίασε το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Euromedia Ownership Monitor». Πρόκειται για ένα παρατηρητήριο που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Paris Lodron του Σάλτσμπουργκ και το οποίο θα παρέχει μια βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης ανά χώρα, θα αξιολογεί συστηματικά τα σχετικά νομικά πλαίσια και θα εντοπίζει πιθανούς κινδύνους κατά της διαφάνειας στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης.

Περισσότερα: Ελευθερία των ΜΜΕ και πολυφωνία:...

Η Επιτροπή χορήγησε σε 20 κράτη μέλη επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ για την αγορά διαγνωστικών τεστ για τη νόσο COVID-19, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.

Αυτή η χρηματοδότηση συμβαδίζει με τη συνεχιζόμενη διεξαγωγή εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και εντάσσεται στη δέσμευση της Επιτροπής να στηρίξει την οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε γρήγορες και ακριβείς εξετάσεις για τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, ιδίως για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους. Οι επιχορηγήσεις, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI), θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να παρέχουν τα τεστ. Η στήριξη αυτή, η οποία διοχετεύεται μέσω των εθνικών αρχών, θα καλύπτει διάφορες ανάγκες στα διάφορα κράτη μέλη.

Περισσότερα: Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ: Η...

Η Επιτροπή χαιρετίζει το σημαντικό νέο βήμα που έκανε η Συμμαχία για την Ανακύκλωση των Πλαστικών για να τονώσει την αγορά ανακυκλωμένων πλαστικών στην ΕΕ και να εξασφαλίσει την ανακύκλωση τουλάχιστον 10 εκατ. τόνων έως το 2025.

Από το 2018 που συστάθηκε η Συμμαχία, έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή ανακυκλωμένων πλαστικών έχει αυξηθεί κατά περίπου 30%. Τώρα η Συμμαχία θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές της διασφαλίζοντας την ανακυκλωσιμότητα 26 πλαστικών προϊόντων στους τομείς της συσκευασίας, των κατασκευών, της γεωργίας και των οικιακών συσκευών, τα οποία από κοινού αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των πλαστικών αποβλήτων που συλλέγονται στην Ευρώπη. Χάρη στο βήμα αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος των 10 εκατ. τόνων. Επιπλέον, η Συμμαχία εκπόνησε έναν νέο οδικό χάρτη για να πετύχει τον στόχο των 10 εκατ. τόνων και ενέκρινε μεθοδολογία και κανόνες για ένα νέο σύστημα παρακολούθησης των ανακυκλωμένων πλαστικών σε επίπεδο ΕΕ.

Περισσότερα: Συμμαχία για την Ανακύκλωση των...