Επιβεβαιώνοντας ότι μια αξιόπιστη πολιτική διεύρυνσης αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την ετήσια αξιολόγησή της όσον αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία, μαζί με συστάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα των εν λόγω χωρών.

Δυτικά Βαλκάνια

Μια σταθερή και αξιόπιστη ενωσιακή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθεί να είναι ουσιαστική για την προώθηση του μετασχηματισμού και της συμφιλίωσης, τη σταθερότητα των εξαγωγών στην περιοχή και την προώθηση των αξιών, των κανόνων και των προτύπων της ΕΕ. Η στρατηγική της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, ανανέωσε τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της και έδωσε νέα ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή. Έναν χρόνο αργότερα, οι χώρες εταίροι έχουν πραγματοποιήσει απτή πρόοδο και τήρησαν τη δέσμευσή τους έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την πλήρη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αξιοποίησαν την ευκαιρία και πραγματοποίησαν μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε ζωτικούς τομείς, όπως καθορίστηκαν από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018. Με βάση τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε και την εκπλήρωση των σχετικών όρων, η Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Συμβούλιο να αρχίσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

περισσότερα : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2752_el.pdf