Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, 75 χώρες —η Ευρωπαϊκή Ένωση και 47 άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)— αποφάσισαν σήμερα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η επίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εταίροι συμμετέχουν σε αυτή τη σημαντική εμπορική πρωτοβουλία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πραγματικότητα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου και, ως εκ τούτου, το οφείλουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας να παράσχουμε ένα προβλέψιμο, αποτελεσματικό και ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον για το εμπόριο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του ΠΟΕ, με ευέλικτο και ρεαλιστικό τρόπο, για να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη και φιλόδοξη δέσμη κανόνων».

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες διαπιστώθηκε η εκθετική αύξηση του εγχώριου και του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρά την ταχεία αυτή αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν υπάρχουν ειδικοί πολυμερείς κανόνες στον ΠΟΕ που να ρυθμίζουν αυτού του είδους τις συναλλαγές. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να βασίζονται σε ένα συνονθύλευμα κανόνων που έχουν συμφωνηθεί από ορισμένες χώρες στις διμερείς ή περιφερειακές εμπορικές τους συμφωνίες.

περισσότερα : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-684_el.pdf