Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για τη γεωργία και την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) που δημοσιεύτηκε σήμερα, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η διασφάλιση του σταθερού εφοδιασμού της ΕΕ με τρόφιμα ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο της ΚΓΠ. Πρόκειται για αύξηση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020. Η άποψη αυτή πρεσβεύεται σε 22 χώρες της ΕΕ και παρουσιάζει αύξηση τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε έξι χώρες (Φινλανδία, Λιθουανία, Σουηδία, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία). Επιπλέον, πάνω από τους μισούς απαντήσαντες (55%, +6 ποσοστιαίες μονάδες) προσθέτουν ότι η ΚΓΠ θα πρέπει επίσης να συμβάλλει στη διασφάλιση τροφίμων σε λογικές τιμές για τους καταναλωτές.

Από το 2020, η άποψη αυτή έχει κερδίσει έδαφος σε 20 χώρες της ΕΕ και είναι η πλέον διαδεδομένη απάντηση στην Ελλάδα (76%), την Κύπρο (75%), τη Βουλγαρία (62%), την Ουγγαρία (61%), την Τσεχία (58%), τη Λετονία (57%) και την Πολωνία (52%). Στην ερώτηση αν η ΚΓΠ συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτών των δύο στόχων —σταθερός εφοδιασμός με τρόφιμα και λογικές τιμές — το 79 % και το 65 % των Ευρωπαίων αντίστοιχα απάντησαν θετικά. Η παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας παραμένει η βασική αποστολή της ΚΓΠ σύμφωνα με έξι στους δέκα Ευρωπαίους. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό επί σειρά ετών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η γεωργική δραστηριότητα επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Ενώ μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (58%, +3 ποσοστιαίες μονάδες) δηλώνει ότι η γεωργία έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι η ΚΓΠ συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (65%), τα δύο τρίτα (67%) θεωρούν ότι οι γεωργοί της ΕΕ μπορούν να κάνουν περισσότερα αλλάζοντας τον τρόπο εργασίας τους, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται μια λιγότερο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο γεωργία της ΕΕ.

Αυτά είναι τα κύρια πορίσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τους τους Ευρωπαίους, τη γεωργία και την ΚΓΠ. Πρόκειται για το 7ο τέτοιο Ευρωβαρόμετρο από το 2007. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου 2022. Καλύπτει επίσης θέματα όπως το διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων, τα σήματα ποιότητας, οι ειδικές διατροφικές ανάγκες και το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_22_3905/MEX_22_3905_EN.pdf

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ : https://ec.europa.eu/info/news/more-europeans-want-stable-supply-food-eu-all-times-according-eurobarometer-2022-jun-21_enn