Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη Moderna για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19. Η Moderna είναι η πέμπτη εταιρεία με την οποία η Επιτροπή ολοκλήρωσε συνομιλίες, μετά τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, τη Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου, καθώς και μετά την υπογραφή της συμφωνίας προαγοράς με την AstraZeneca στις 14 Αυγούστου.
Η σχεδιαζόμενη σύμβαση με τη Moderna θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή θα διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συν τη δυνατότητα αγοράς έως 80 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων, μόλις ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19. Η Επιτροπή συνεχίζει εντατικές συζητήσεις και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.
Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_20_1513/IP_20_1513_EL.pdf