Ευχαριστώ Σαρλ,

Πράγματι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τα κράτη μέλη στηρίζουν ένθερμα τις δέσμες μέτρων που παρουσιάσαμε τις τελευταίες ημέρες —τη δέσμη για τα σύνορα, τη δέσμη για την οικονομία, για τις κοινές δημόσιες συμβάσεις και, φυσικά, για την έρευνα. Ήταν θετικό που είδαμε πλήρη έγκριση από πλευράς κρατών μελών.

Για να εμβαθύνουμε λίγο σε ορισμένα από τα ζητήματα αυτά: Ένα από τα πρώτα ζητήματα ήταν όντως η εφαρμογή προσωρινών περιορισμών εισόδου στα εξωτερικά σύνορα. Τα κράτη μέλη εξέφρασαν την έντονη στήριξή τους. Εναπόκειται τώρα σε αυτά να τους εφαρμόσουν. Δήλωσαν ότι θα το πράξουν άμεσα. Αυτό είναι καλό ώστε να έχουμε ομόφωνη και ενιαία προσέγγιση όσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα. Η πρότασή μας έλαβε έντονη στήριξη.

Σημαντικό ήταν σήμερα και το ζήτημα των εμποδίων στα εσωτερικά σύνορα. Και εδώ, είναι απολύτως απαραίτητο να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση, διότι γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκλειστεί και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πρέπει να τους στηρίξουμε για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Και φυσικά έχουμε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα. Η ροή των αγαθών πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Χρειαζόμαστε τα αγαθά αυτά για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Γι’ αυτό υπήρξε γενική ικανοποίηση για τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδώσαμε χτες, οι οποίες συζητήθηκαν χθες στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Έχουμε μεγάλη αποδοχή για τις αποκαλούμενες «πράσινες λωρίδες», δηλαδή λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, κυρίως για τη ροή των αγαθών.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/statement_20_483/STATEMENT_20_483_EN.pdf