Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της σχετικά με τις δραστηριότητες του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για το διάστημα 2017-2018.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η υψηλή προστιθέμενη αξία του Ταμείου για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης και για την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των εθνικών και περιφερειακών αρχών.

Τη διετία 2017-2018, η Επιτροπή έλαβε συνολικά 15 αιτήσεις για κινητοποίηση του Ταμείου, 12 από τις οποίες έγιναν δεκτές. Χορηγήθηκε οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ διατέθηκε για την στήριξη της προσπάθειας αποκατάστασης μετά τους σεισμούς που έπληξαν την κεντρική Ιταλία το 2017.

Η κ. Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σχετικά: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί μια από τις πιο απτές εκφράσεις της αλληλεγγύης της ΕΕ. Παρέχει πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και προσφέρει αρωγή στους πολίτες και τις περιφέρειες που βιώνουν τις επιπτώσεις τους. Επιπλέον, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στην πρόληψη και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.»

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ιδρύθηκε το 2002 ως απάντηση στις καταστροφικές πλημμύρες που είχαν πλήξει τότε την Κεντρική Ευρώπη. Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στήριξη από το Ταμείο όταν οι ζημίες που οφείλονται σε μια φυσική καταστροφή υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.

Μέχρι στιγμής, το Ταμείο έχει κινητοποιήσει πάνω από 5,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις έπειτα από 87 καταστροφές σε 23 κράτη μέλη και σε μία υπό ένταξη χώρα (Σερβία).

Τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή μπορούν να ζητήσουν πρόσθετη στήριξη από την  ΕΕ μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και του RescEU. Στις προσπάθειες αποκατάστασης μπορούν να συμμετάσχουν οι εθελοντές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Στην πύλη ανοικτών δεδομένων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων είναι διαθέσιμη λεπτομερής επισκόπηση όλων των παρεμβάσεων του Ταμείου Αλληλεγγύης από το 2002 που συστάθηκε μέχρι σήμερα.

Στο διάστημα 2014-2020, η ΕΕ επένδυσε επιπλέον 8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη κινδύνων μέσω της Πολιτικής Συνοχής.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_20_189/MEX_20_189_EN.pdf