Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με νέους κανόνες για τις απαιτήσεις γνωστοποίησης που αφορούν τις βιώσιμες επενδύσεις και τους κινδύνους βιωσιμότητας.

Οι συμφωνηθέντες κανόνες θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν τη γνωστοποίηση πληροφοριών από τους δημιουργούς χρηματοοικονομικών προϊόντων και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους στους τελικούς επενδυτές. Οι κανόνες αυτοί, που για πρώτη φορά προτάθηκαν από την Επιτροπή τον Μάιο του 2018, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών της ΕΕ, βάσει του θεματολογίου βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΕ και του προγράμματος για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, για σύνδεση της χρηματοδότησης με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Υποστηρίζουν επίσης τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών του 2012 και τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων του 2016 για την κλιματική αλλαγή.

Ο νέος κανονισμός καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι πρέπει να ενσωματώνουν στις διαδικασίες τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς ή σχετικούς με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) κινδύνους και ευκαιρίες, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να ενεργούν προς το συμφέρον των πελατών. Θεσπίζει επίσης ενιαίους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να ενημερώνουν τους επενδυτές σχετικά με τη συμμόρφωσή τους όσον αφορά την ενσωμάτωση των ΠΚΔ κινδύνων και ευκαιριών. Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζει τις ασυμμετρίες πληροφόρησης σε θέματα βιωσιμότητας μεταξύ τελικών επενδυτών και συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή χρηματοοικονομικών συμβούλων. Η διαθεσιμότητα πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση των κινδύνων που σχετίζονται με τον αντίκτυπο των ΠΚΔ συμβάντων στην αξία των επενδύσεων, για παράδειγμα σε στοιχεία ενεργητικού που βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από πλημμύρες. Ο κανονισμός απαιτεί επίσης τη γνωστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων σε ΠΚΔ ζητήματα, όπως στοιχεία ενεργητικού που ρυπαίνουν το νερό ή καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων.

περισσότερα : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1571_el.pdf