Η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που περιγράφεται σε έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται σήμερα θα παρουσιαστεί στους εταίρους της ΕΕ στη Γενεύη στις 20 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια συνεδρίασης η οποία έχει συγκληθεί από τον Καναδά για το θέμα αυτό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια πρώτη δέσμη ιδεών για τον εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ και τη θέσπιση διεθνών εμπορικών κανόνων κατάλληλων για τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Κατά την παρουσίαση του εγγράφου βασικών εννοιών της Επιτροπής, η κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εμπορίου, δήλωσε: «Τις τελευταίες δεκαετίες, το πολυμερές εμπορικό σύστημα παρείχε ένα σταθερό, προβλέψιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, βοηθώντας πολλές οικονομίες να αναπτυχθούν με ταχύ ρυθμό. Επίσης, σήμερα, ο ΠΟΕ είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση ανοικτού, δίκαιου και βασιζόμενου σε κανόνες εμπορίου. Ωστόσο, παρά την επιτυχία του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί επαρκώς στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος έχει αλλάξει· ο ΠΟΕ, όμως, όχι. Είναι πλέον καιρός να δράσουμε, για να μπορέσει το σύστημα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας και να λειτουργήσει ξανά προς όφελος όλων. Και η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό».
περισσότερα : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5786_el.pdf