Το Σώμα των Επιτρόπων αποφάσισε να καταχωρίσει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Μόνιμη Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κύριος στόχος της προτεινόμενης πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτή δεν μπορούν να απολεσθούν, αφ' ής στιγμής έχουν αποκτηθεί.Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας αναφέρονται ιδίως στην περίπτωση του Brexit και τη μελλοντική απώλεια της ιθαγένειας της ΕΕ και των δικαιωμάτων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταχωρίσει την πρωτοβουλία αυτή αφορά μόνο το νομικά παραδεκτό της πρότασης. Κατά το παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν αναλύει την ουσία της πρότασης.

Η καταχώριση της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου 2018, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει η ετήσιας διάρκειας συλλογή υπογραφών υποστήριξης από τους διοργανωτές της. Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει, μέσα σε ένα έτος, ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

περισσότερα : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4566_el.pdf