1. Γιατί προωθεί η Επιτροπή την ανακαίνιση κτιρίων;

Μολονότι τα κτίρια της Ευρώπης είναι μοναδικά και ποικιλόμορφα και αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό της ηπείρου μας, πολλά από αυτά είναι επίσης παλιά και μη αποδοτικά. Περισσότερα από 220 εκατομμύρια κτίρια, που αντιστοιχούν περίπου στο 85 % του κτιριακού αποθέματος, έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2001 και ως επί το πλείστον θα υπάρχουν ακόμα το 2050. Επίσης, τα κτίρια αυτά δεν είναι προετοιμασμένα για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές αλλαγές του κλίματός μας, όπως η αύξηση των θερμοκρασιών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα κτίρια ευθύνονται για το 40 % περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και για το 36 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ενέργειας. Η ανακαίνιση των κτιρίων είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της εν λόγω χρήσης ενέργειας και των αντίστοιχων εκπομπών, για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών έως το 2030 και για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, καθώς και για την αύξηση της ανθεκτικότητας στις κλιματικές επιπτώσεις.

Επί του παρόντος, οι ανακαινίσεις μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων μόλις κατά 1 % ετησίως. Ριζικές ανακαινίσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου κατά τουλάχιστον 60 % πραγματοποιούνται ετησίως μόνο στο 0,2 % του κτιριακού αποθέματος, η δε ενεργειακή απόδοση βελτιώνεται σημαντικά μόνο στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/qanda_20_1836/QANDA_20_1836_EL.pdf