Η Επιτροπή θα συγχρηματοδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων που δημοσίευσε ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) για τη στήριξη της ταχείας ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η στήριξη της ΕΕ εντάσσεται στη δέσμευση της Επιτροπής να επενδύσει 1 δισ. ευρώ από το ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» σε επειγόντως αναγκαία έρευνα και καινοτομία για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ, θεραπειών, εμβολίων και άλλων εργαλείων πρόληψης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Χρειαζόμαστε αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο του κορονοϊού. Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε την προσπάθεια του συνασπισμού CEPI για την ταχεία ανάπτυξη των πλέον ελπιδοφόρων υποψήφιων εμβολίων».

Αντιδρώντας στην πανδημία του κορονοϊού, η παγκόσμια σύμπραξη CEPI που δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών, εργάζεται για την ταχεία ανάπτυξη ενός ευρέος χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει τα πλέον προηγμένα υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού και για να διασφαλίσει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής τους, σε συνεργασία με τους εταίρους του κλάδου. Η στήριξη που παρέχει το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» στον CEPI θα χρηματοδοτήσει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας αλλά όχι την παρασκευή εμβολίων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ πληροφορίες για το πώς η έρευνα και η καινοτομία της ΕΕ στηρίζουν τον αγώνα κατά του κορονοϊού και την ανάκαμψη είναι διαθέσιμες εδώ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Παγκόσμια Αντίδραση κατά του Κορονοϊού, της οποίας ηγείται η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί 15,9 δισ. ευρώ για την καθολική πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, για θεραπείες και εμβόλια κατά της έξαρσης του κορονοϊού και υπέρ της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_20_1391/MEX_20_1391_EN.pdf